Welcome To Visit Kampot City សូមស្វាគមន៏​ ចំពោះការទស្សនា ក្រុងកំពត

ផលិតផល​ម្រេច​កំពត​កំពុង​មាន​ទីផ្សារ​ខ្ពស់


កំពតៈ ​សមាគម​លើក​កម្ពស់​គុណ​ភាព​ម្រេច​កំពត​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ​ផល​ម្រេច​សម្រាប់​ឆ្នាំ​២០១២ ​របស់​​សមាគ​នេះ​ត្រូវ​បាន​ក្រុម​ហ៊ុន​បញ្ជា​ទិញ​ជិត​អស់​ហើយ​។
កាល​ពី​ថ្ងៃ​សៅរ៍​សមាគម​បាន​ចុះ​កិច្ច​ព្រម​ព្រៀង​លក់​ម្រេច​ចំនួន​៤​តោន ​ បន្ថែម​ទៀត​ ជា​មួយ​ក្រុម​ហ៊ុន​ចំនួន​១៦ បន្ទាប់​ពី​បាន​ចុះ​កិច្ច​ព្រម​ព្រៀង​លក់​ម្រេច​ចំនួន​១៤​តោន​កាល​ពី​ខែ​ មុន​។ ​នេះ​បើ​តាម​ប្រធាន​សមាគម​លើក​កម្ពស់​ម្រេច​កំពត​។
លោក ងួន ឡាយ ​ប្រធាន​សមាគម​លើក​កម្ពស់​ម្រេច​កំពត​បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា៖ ​«​គេ​មក​ដាក់​កក់​បន្ថែម​ទៀត​ ហើយ​យើង​ក្តាប់​បាន​ថា​ តាម​ទិន្នន័យ​៦​តោន​គេ​យក​អស់​ប្រមាណ​៤​តោន​ទៅ​ហើយ​»​។
ផល​ម្រេច​សម្រាប់​ឆ្នាំ​២០១២ ​នឹង​ត្រូវ​ប្រមូល​ផល​ចាប់​ពី​ថ្ងៃ​ទី​១ ​ខែ​មករា ​ឆ្នាំ​ក្រោយ​នេះ​ទៅ។​
លោក ​ ងួន​ ឡាយ ​រំពឹង​ថា​នៅ​ឆ្នាំ​២០១២​ បរិមាណ​ផល​ម្រេច​ដែល​សមាគម​ប្រមូល​បាន​នឹង​មាន​ចំនួន​ ២០​តោន​ ​កើន​លើស​ឆ្នាំ​២០១១ ​ដែល​មាន​តែ​១៦​តោន ​ហើយ​កំណើន​នេះ កើន​លើស​ឆ្នាំ ​២០១០ ចំនួន​១០០​ភាគរយ ដែល​កាល​នោះ​មាន​ត្រឹម​តែ​១០​តោន​ប៉ុណ្ណោះ​។
លោក​បន្ត​ថា ​ការ​កើន​ឡើង​នៃ​បរិមាណ​ផល​នេះ ​ព្រោះ​ទំហំ​ដី​នៃ​ការ​ដាំដុះ​កើន​ឡើង​។
លោក ​និយាយ​ថា ​នៅ​ឆ្នាំ​២០១២ ផ្ទៃ​ដីដាំ​ដុះ​នឹង​មាន​ដល់​២០​ ហិកតា ​ដែល​មាន​ដើម​ម្រេច​ឲ្យ​ផល​ជាង​​ ២៧ ០០០ គុម្ព​។ ​ការ​ដាំ​ម្រេច​បាន​កើន​ឡើង​ពី​ ១៩ ​០០០​គុម្ព​ កាល​ពី​ឆ្នាំ​២០០៩-​២០១០ រហូត​ទៅ​ដល់​ប្រមាណ​២៧ ​០០០​គុម្ព​ ដែល​មាន​ផ្ទៃ​ដី​ដាំ​ដុះ​៩,៧៥​ហិកតា ​ហើយ​ឆ្នាំ​ ២០១០-​២០១១​ ផ្ទៃ​ដី​ដាំ​ដុះ​បាន​កើន​ដល់​១២​ ហិកតា​។ ​
លោក​បន្ត​ថា ​រដូវ​ប្រមូល​ផល​នឹង​ចាប់​ផ្តើម​នៅ​ខែ​មករា​ រហូត​ដល់​ខែ​ឧសភា​ ជា​រៀង​រាល់​ឆ្នាំ​។
លោក ​ ងួន ​ឡាយ បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ក្រុម​ហ៊ុន​ចំនួន​១៦​បាន​បញ្ជា​ទិញ​ម្រេច​របស់​ប្រជាក​សិករ សម្រាប់​​លក់​នៅ​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​ និង​នាំ​ចេញ​ទៅ​ទីផ្សារ​បរទេស​។
មក​ដល់​ពេល​នេះ សមាគម​លើក​កម្ពស់​ម្រេច​កំពត​មាន​សមាជិក​ពេញ​សិទ្ធិ​មាន​ចំនួន​ ១២៩​គ្រួសារ ក្នុង​ចំណោម​ ១៨៥​គ្រួសារ​ ដែល​បាន​ដាំ​ថ្មី​ៗ និង​ត្រៀម​ដី​ដាំ​បន្ថែម​។
ម្រេច​កំពត​បាន​ទទួល​សញ្ញា​ប័ត្រ​សំគាល់​ភូមិ​សាស្រ្ត​ (​GI​)ក្នុង​ខែ​មេសា​ឆ្នាំ​២០១០​។
តាម​លោក ​ងួន ​ឡាយ ​តាម​រយៈ​កិច្ច​សន្យា​ ​ដែល​បាន​ចុះ​ហត្ថលេខា​រួច​ជា​មួយ​ក្រុម​ហ៊ុន​ទាំង​១៦​​ នោះ​ ម្រេច​ខ្មៅ​លក់​បាន​តម្លៃ​៨​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​គីឡូ​ក្រាម ដោយ​កើន​លើស​ឆ្នាំ​មុន​១​ដុល្លារ​។ ចំណែក​ម្រេច​ស ​និង​ក្រហម​លក់​ក្នុង​តម្លៃ ​១៥​ដុល្លារ​មួយ​គីឡូ​ក្រាម​ដដែល​។
លោក​និយាយ​ថា៖​ «​យើង​ព្យាយាម​លក់​លើក​កម្ពស់​ម្រេច​ខ្មៅ​ព្រោះ​យើង​ទទួល​ផល​ម្រេច​ខ្មៅ​ រហូត​ដល់​ជាង​៧០​ភាគ​រយ​នៃ​ទិន្នផល​សរុប​។ ​បើ​ម្រេច​ខ្មៅ​ឡើង​ដល់​ជាង​១០​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​គីឡូ​ក្រាម​ យើង​មិន​ចាំបាច់​រក​មុខ​របរ​អ្វី​ផ្សេង​នោះ​ទេ​»។
អ្នក​ស្រី​ ហ៊ីម​ អាណា ​នាយិកា​ក្រុម​ហ៊ុន​ Bright Starling Holdings Co. ដែល​មាន​ចម្ការ​ម្រេច​នៅ​ខេត្ត​កំពត និង​មួយ​ឆ្នាំ​ៗ​ទិញ​ម្រេច​ពី​សមាគម​ចំនួន​៣​តោន និយាយ​ថា​ ផលិតផល​មួយ​ចំនួន​ធំ​បាន​លក់​ចែក​ចាយ​នៅ​ទីផ្សារ​ក្នុង​ស្រុក​តាម​ផ្សារ​ ទំនើប ​ហើយ​មួយ​ចំនួន​ទៀត​បាន​នាំ​ទៅ​ទីផ្សារ​ប្រទេស​អាមេរិក​ អូស្រ្តាលី ដាណឺ​ម៉ាក ​និង​កាណាដា​។
អ្នក​ស្រី​បញ្ជាក់​ថា​៖​ «​ខ្ញុំ​គិត​ថា​ទីផ្សារ​ខាង​ក្រៅ​ល្អ​ មាន​ការ​គាំទ្រ​ល្អ​ព្រោះ​វា​មាន​គុណ​ភាព​ល្អ​។ ​ភ្ញៀវ​ខ្លះ​មក​ពី​ជប៉ុន​ថា​ថ្លៃ ​តែ​ភ្ញៀវ​មក​ពី​អឺរ៉ុប​អត់​ដែល​ថា​ទេ​»។
អ្នក​ស្រី​បន្ត​ថា​ ម្រេច​ខ្មៅ​មាន​តម្លៃ​ជាង​៣០​ដុល្លារ​ ក្នុង​មួយ​គីឡូ​ក្រាម ​សម្រាប់​តម្លៃ​ទីផ្សារ​ក្រៅ​ប្រទេស និង​៥០​ដុល្លារ​សម្រាប់​ម្រេច​ស​ និង​ក្រហម​៖​ «​វា​មាន​តម្លៃ​ខ្ពស់​ព្រោះ​ក្រុម​ហ៊ុន​ចម្រាញ់​យក​ប្រភេទ​ល្អ​លេខ​១​ទៅ ​លក់ ពោល​គឺ​មិន​អាច​ទិញ​ភ្លាម​យក​ទៅ​លក់​បាន​នោះ​ទេ​»​៕

ដកស្រង់ចេញពី By Phnom penh post News 

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More